Praktische Tips En Informatie Voor Online Ondernemers Gea Simons Jouw Technische Coach

Zichtbaarheid online en offline

Geschreven door Gea Simons
mt|date_range|
8 maart 2020

Je kunt trots op jezelf zijn. Je hebt een prachtig bedrijf en je website is het visitekaartje van jouw bedrijf. Het hele plaatje klopt. Als nu ook klanten je maar wisten te vinden. Tijd om dus te werken aan de zichtbaarheid van jouw bedrijf. Je moet tenslotte gezien worden om klanten te trekken. Maar wat is nu beter voor jouw bedrijf? Kun je beter werken aan de online zichtbaarheid of offline zichtbaarheid?

Wat is beter, werken aan online of offline zichtbaarheid online?

Voor elk bedrijf is zichtbaarheid belangrijk. Om goed zichtbaar te worden voor je klanten is het echter geen kwestie van kiezen voor het één of het ander, maar juist de perfecte combinatie van online en offline zichtbaarheid vinden voor jouw bedrijf. Waarom? Mensen kopen nog steeds van mensen. Je klant wil dus weten wie jij bent. Daarom zul je jezelf online moeten laten zien via onder andere sociale media, maar zeker ook offline door bijvoorbeeld op markten en beurzen te gaan staan, aanwezig te zijn op netwerkbijeenkomsten of je te laten interviewen door een plaatselijke krant.

Maak reclame voor jezelf

De makkelijkste en goedkoopste manier om je zichtbaarheid te vergroten ben jij. Jij bent het “uithangbord” van jouw online onderneming. Maak daar dus ook gebruik van door reclame voor jezelf te maken bij vrienden, familie, kennissen, op de sportclub, op het schoolplein, in het café en overal waar het maar kan. Zorg dat je altijd visitekaartjes bij je hebt om uit te delen zodat de mensen die jou al kennen – wat al een stap gewonnen is – naar je website gaan en diensten of producten bij je afnemen.

De zoekmachine

Om je zichtbaarheid te verbeteren is het optimaliseren van de vindbaarheid in de zoekmachine een absolute must. Door op je pagina’s duidelijke teksten en kopteksten te hebben, je afbeeldingen te voorzien van ALT teksten en door goede meta titel en omschrijvingen te gebruiken, vergroot je sterk de kans dat je gevonden wordt.

Maar de zoekmachine is meer dan Google alleen. Kanalen als Pinterest en YouTube worden steeds meer als zoekmachine gebruikt. Kijk ook zeker dus naar deze kanalen om te zien wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf.

Sociale media

Je kunt er als bedrijf echt niet meer om heen, sociale media. Als je jouw klanten wil bereiken zul je op sociale media aanwezig moeten zijn. Een ideale combinatie is er niet, althans niet een standaard. Want elke onderneming is anders en heeft een andere doelgroep. Ook is het niet nodig overal aanwezig te zijn. Door doelgroep onderzoek te doen weet je waar jouw doelgroep het meest te vinden is.

WhatsApp heeft inmiddels in Nederland qua populariteit Facebook ingehaald, echter is adverteren en klanten bereiken via dit medium nog lastig. Facebook is dan een beter alternatief. Richt jij jezelf op zakelijke klanten, dan kun je beter aanwezig zijn op LinkedIn en Twitter. Daarnaast wordt Instagram een steeds belangrijker kanaal voor zowel B2B als B2C.

Bloggen

Bloggen is een “must” voor een online ondernemer. Via een blog kun je jouw kennis delen met je (toekomstige) klanten. Je kunt laten zien dat ze bij jou echt aan het juiste adres zijn. Deel tips, foto’s ter inspiratie, uitleg over een product of dienst en trends. Ook kun je het blog gebruiken om uitgebreid antwoord te geven op vragen van je klanten. Door te zorgen voor inhoudelijk goede content trek je meer klanten naar je website. En dat niet alleen. Google houdt van goede content en daarom zal een blog met de juiste zoektermen ook zorgen voor betere vindbaarheid en positionering.

Persberichten versturen

Een goede manier om naamsbekendheid te creëren en aandacht voor je online bedrijf en producten te krijgen is het versturen van persberichten. Dit kun je zelf doen, maar ook zeker via gespecialiseerde bureaus. Dit laatste heeft misschien nog wel de voorkeur omdat de bureaus de juiste contactpersonen voor zowel online (blogs) als offline (bladen, kranten) kennen en weten te bereiken. Een investering die zeker de moeite waard is.

Lees meer over SEO (zoekmachine optimalisatie)

Met deze 5 tips scoor ook jij hoger in Google

Met deze 5 tips scoor ook jij hoger in Google

Je doet als ondernemer enorm je best om een goede website met prachtige pagina's neer te zetten. Het is dan ook enorm frustrerend als deze maar niet in de Google zoekresultaten naar voren komen. Google lijkt hierin enorm ongrijpbaar. Toch kan ook jij met onderstaande...

Lees meer
De 4 stappen van een zoektermenonderzoek

De 4 stappen van een zoektermenonderzoek

Wil je beter gevonden worden in Google, dan is altijd de eerste stap bepalen op welke zoektermen je wil dat jou website wordt gevonden. Nu kun je natuurlijk lukraak zoektermen gaan gebruiken waarvan je denkt dat ze goed werken, maar de kans is groot dat je hier niet...

Lees meer
4 eenvoudig toepasbare linkbuilding tips

4 eenvoudig toepasbare linkbuilding tips

Doe jij al aan Linkbuilding? Of heb je eigenlijk geen idee wat er mee bedoeld wordt? Lees dan vooral onderstaande uitleg en tips! Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het verzamelen van backlinks naar en vermeldingen van je online bedrijf op andere websites en de...

Lees meer